Gratis retourneren geen extra kosten
Gratis verzending in NL
De beste kwaliteit met wettelijke garantie
Bestel nu, betaal later
8,2
De open leefkeuken

De open leefkeuken

0 reactie minuten lezen
Wanneer je geen gesloten keuken hebt, maar een keuken die verbonden is met de woonkamer, dan kan je de keuken onderdeel laten maken van de leefruimte. De woonbeleving zal geheel anders ervaren worden, dan wanneer je een gesloten keuken hebt. Niemand die dan ‘weg’ is om te koken, maar degene blijft in de ruimte om te koken. Niet zelden verzamelen mensen zich dan in de keuken om te helpen of gezellig bij te kletsen. Een open leefkeuken betekend warmte en gezelligheid, mits het wel aan een aantal eisen voldoet. In dit artikel een aantal tips voor een open leefkeuken.

De open leefkeuken

Wanneer je geen gesloten keuken hebt, maar een keuken die verbonden is met de woonkamer, dan kan je de keuken onderdeel laten maken van de leefruimte. De woonbeleving zal geheel anders ervaren worden, dan wanneer je een gesloten keuken hebt. Niemand die dan ‘weg’ is om te koken, maar degene blijft in de ruimte om te koken. Niet zelden verzamelen mensen zich dan in de keuken om te helpen of gezellig bij te kletsen. Een open leefkeuken betekend warmte en gezelligheid, mits het wel aan een aantal eisen voldoet. In dit artikel een aantal tips voor een open woonkeuken.

Rommel

Je hebt het hele aanrecht nog vol staan met afwas. Dit is in een open keuken natuurlijk niet te verstoppen. Leer dus aan om nooit te lang met de vaat te wachten of zorg dat er een ruimte is in de keuken die niemand ziet, zodat je de afwas daar neer kan zetten.

Opbergruimte

Het is sowieso handig om een keuken te hebben, met heel veel opbergruimte. Het oogt rommelig als overal in de keuken wat staat. Uiteraard in een keuken moet ook leven zijn, maar mensen moeten niet denken dat de keuken een dumpplaats is voor allerlei materiaal. Het is aan te raden veel ladekasten te installeren. Het is ergonomischer en in lades kan je meer kwijt dan in legkasten.

Keukenaccessoires

Wat je dan wel zichtbaar in de keuken hebt staan, moet geen rommel zijn maar keukenaccessoires. Bijvoorbeeld een mooi grote snijplank, aan de muur een rij met pollepels. Maar ook een fraai vormgegeven afvalbak of, als je ruimte hebt een paar barkrukken.

Keukenapparatuur

Zorg voor niet al te aftandse keukenapparatuur. Zorg bijvoorbeeld dat de dampkap niet teveel lawaai maakt, dan kunnen mensen elkaar zelfs in de woonkamer niet meer verstaan. De dampkamp moet wel krachtig genoeg zijn, dat niet de gehele ruimte gaat ruiken als je aan het koken bent.

Verlichting

Zorg voor voldoende licht, zodat je ook ‘s avonds nog lang met elkaar in de keuken kunt staan. Als kinderen de leefkeuken ook gebruiken om bijvoorbeeld huiswerk te maken is verlichting extra belangrijk. Kies uit lampen die genoeg licht kunnen geven.

Kookeiland

Helemaal super voor in een open leefkeuken is een kookeiland. Het dient ter scheiding van woonkamer en keuken, maar vormt vaak het centrum van de woonkeuken waar alles aan gebeurd. Zorg wel voor voldoende elektropunten en eventueel stromend water in het eiland.