Gratis retourneren geen extra kosten
Gratis verzending in NL
De beste kwaliteit met wettelijke garantie
Bestel nu, betaal later
8,2
How to: het aanbrengen van een plafondornament of rozet

How to: het aanbrengen van een plafondornament of rozet

0 reactie minuten lezen
Wil jij jouw plafond in de slaapkamer, woonkamer of waar dan ook een ander stijl geven? Ga dan eens voor een mooie decoratieve rozet, al dan niet gecombineerd met sierlijsten. Wij geven jou de beste tips voor het kiezen én aanbrengen van plafond rozetten.

Is jouw woning een ouder pand met diverse karakteristieke kenmerken, zoals glas-in-lood ramen? Dan is het verstanding om eens kritisch naar het plafond te kijken. Waarom moet een plafond leeg en kaal zijn? Dat is nergens voor nodig! In de architectuur werd er al gebruik gemaakt van plafondornamenten ter verfraaiing.

Stap 1: soort en stijl

Als eerste kies je het soort ornament uit. Wil je een gipsen rozet of ga je toch liever voor een veel lichtere polyurethaan (piepschuim) ornament? Ik zou het afraden om te gaan voor een gipsen model. Deze zijn zwaar en worden voornamelijk door professionals aangebracht.

Wij raden je dan ook aan om te gaan voor een piepschuimen model. Deze zijn lichter én je kunt ze vastschroeven. Want je hebt er niets aan, als het rozet op je snufferd valt.

De keuze voor het materiaal hebben we gehad. Het is nu tijd om te kijken naar welke stijl je wilt hebben. Heb je een oud herenhuis uit 1800, dan is het verstandig om te kiezen voor een klassiek model. Heb je een jongere woning, bijvoorbeeld uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, dan doe je er goed aan om te gaan voor een iets frissere en strakkere stijl.

Stap 2: samenstellen van de kluskit

Voor het bevestigen van een polyurethaan plafondornament zijn er een aantal zaken benodigd.

  • Kabel en leiding zoeker (je wilt echt niet in een stroomkabel boren)
  • Boormachine met steenboor en verzinkboor. De verzinkboor zorgt ervoor dat schroeven netjes verzinken, zodat je ze gemakkelijk kunt wegstrijken met bijvoorbeeld kit of een flexibel vulmiddel.
  • Montagekit
  • Schroeven
  • Flexibel vulmiddel of kit voor het afwerken van de schroefgaten
  • Grondverf
  • Plafondverf of latex in gewenste kleur

Stap 3: Gaten boren

Schakel de elektriciteit uit en verwijder de plafondlamp. Detecteer met de leidingzoeker waar de leidingen zich bevinden. Markeer de plaatsten waar je wilt boren. Boor de gaten in het plafond en de rozet. NB. de gaten in de rozet moeten precies overeen komen met de gaten in het plafond! Tip: boor vier gaten kruislings op elkaar. Maak in het midden van de rozet een gat voor de haak die in het plafond zit. Maak het gat niet groter dan de afdekkap van de lamp!

Stap 4: Het aanbrengen van de rozet

Breng de montagekit (of montagelijm) aan de achterkant van de rozet. Wees niet te zuinig, maar doe er ook niet te veel op. Druk dan de rozet stevig op zijn plaats.

Boor daarna de schroeven in de rozet en het plafond. Dit kun je beter met z’n tweeën doen. Dan kan er eentje de rozet vasthouden, terwijl de ander schroeft. Heb je de rozet vastgeschroefd? Vul dan de schroefgaten met het flexibel vulmiddel.

Wanneer het plafond niet strak is, dan kan het voorkomen dat er kieren ontstaan tussen het plafond en de rozet. De kieren kun je ook wegwerken met het vulmiddel.

Stap 5: Schilderen maar!

Wanneer het vulmiddel goed is uitgehard, is het tijd om de rozet naar eigen smaak op kleur te maken. Beschilder de rozet eerst met een neutrale grondverf. Latex (en andere verven) hechten niet zo gemakkelijk op piepschuim. Laat de grondverf goed drogen.

Nu is het tijd voor het aanbrengen van jouw favoriete kleur. Je kunt bijna elke verf gebruiken, maar meestal gebruik je verf (en de kleur) die op het gehele plafond zit.

Stap 6: De lamp terughangen

Nu de verf opgedroogd is, is het tijd voor het aanbrengen van de hanglamp. Bevestig de hanglamp aan de haak die in het plafond zit en zorg ervoor dat de afdekkap netjes en strak tegen de rozet is aangebracht.