Gratis retourneren geen extra kosten
Gratis verzending in NL
De beste kwaliteit met wettelijke garantie
Bestel nu, betaal later
8,2
Nieuwe pan gekocht? Lees deze tips!

Nieuwe pan gekocht? Lees deze tips!

1 reactie minuten lezen
Heb je een nieuwe pan gekocht? Lees dan eerst deze tips door en verbeter de levensduur van de pan!

Algemene gebruikstips voor pannen

Nieuw aangekochte pannen moeten voor gebruik altijd goed afgewassen worden. Tijdens fabricage en transport kan er veel vuil hechten aan de pan. Het is dus raadzaam om een nieuwe pan met heet water en een beetje afwasmiddel schoon te maken. Een pan is bestemd voor hitte. Dat moge duidelijk zijn.

Echter moet je nooit een lege pan zomaar op het vuur laten staan. De pan kan dan zijn warmte niet kwijt en er zal na enige tijd onherstelbare schade ontstaan aan de pan. Vooral pannen met een anti-aanbaklaag mogen niet zonder vetstof - boter of olie - lange tijd op het vuur staan, zonder inhoud.

Wil je een pan schoonmaken? Gebruik dan nooit en te nimmer een schuurspons, staalwol of schuurmiddelen. Deze veroorzaken minuscule krasjes aan het oppervlak van de pan, waardoor vuil beter blijft hechten. Bij anti-aanbakpannen kan de anti-aanbaklaag zelfs onherstelbaar beschadigd worden.

Een pan is gemaakt voor hoge temperaturen. Echter, een pan is niet gemaakt voor enorme temperatuurveranderingen. Zo is het uit den boze om koud water in een hete pan te gieten. De pan kan dan kromtrekken, waardoor de warmtegeleiding niet meer optimaal is.

Een timmerman koopt een hamer voor een lange periode en is daar zuinig op. Een pan koop je altijd voor een lange periode. Wees daarom zuinig op jouw pannen en behandel ze met liefde. Ook al mag een pan in de vaatwasser - doe dit niet. Neem even wat extra tijd om de pannen met de hand af te wassen. Zo zorg je ervoor dat de levensduur van de pan gewaarborgd blijft.

Gebruikstips per soort pan

Pannen kunnen gemaakt worden van diverse soorten metalen. Elk soort heeft vraagt om een eigen gebruiks- en behandelwijze.

Anti-aanbakpannen

Een pan met anti-aanbaklaag vraagt om een zachte behandelwijze. Gebruik geen metalen of scherpe voorwerpen om te roeren en te scheppen in de pan. Gebruik voor het roeren en omscheppen houten of siliconen spatels. Vlees snijden in een pan is helemaal ‘not done’. Haal vlees uit de pan en snijd het op een snijplank.

RVS (Roestvaststaal)

  • Gebruik je azijn, citroensap, wijn of andere sterke zuren voor het bakken in een RVS pan? Laat het zuur niet te lang in de pan. Het zuur kan vlekken veroorzaken. Spoel na het gebruik van zuur de rvs pan uit.
  • RVS en zout zijn geen vrienden van elkaar. Doe daarom pas zout in de pan als het water kookt. Zo kan het zout niet naar de bodem zaken.
  • Toch vlekken gekregen in de RVS pan? Gebruik een beetje olie en smeer met een doekje de vlek in. Wrijf het daarna uit en de vlek is weg.
  • Kalkaanslag. Wie kent het niet. Wanneer er witte kringen in een RVS pan ontstaan, dan kun je met een beetje azijn op een doekje de kringen insmeren. De witte kalkaanslag zal verdwijnen. Spoel de pan daarna wel goed uit.

Gietijzer (niet geëmailleerd)

Een gietijzeren pan is een aankoop voor het leven. Met een pan van gietijzer kun je echt jaren voorruit. Echter kan er in de loop der tijd roestvorming ontstaan. En dat is niet de bedoeling. Ook het aanbakken kan een probleem vormen. Een nieuwe gietijzeren pan moet eerst goed ingebakken zijn. Volg hieronder de tips voor het inbakken van een nieuwe gietijzeren pan.

  1. Verwijder na aankoop alle stickers van de pan. Was de pan met heet water af met een beetje afwasmiddel. Droog, na het afwassen, de gietijzeren pan goed af
  2. Zet de oven op 160 graden celcius. Wanneer de oven op temperatuur is, dan zet je de pan in de oven. Laat de gietijzeren pan ongeveer een uur in de oven staan op 160 graden celcius
  3. Haal na een uur de pan uit de oven. Let op: deze is heet! Wrijf het broze gietijzer in met een vetstof (olie, spekvet of kokosvet)
  4. Zet de ingevette pan in de hete oven van 160 graden en verwarm deze nog een ruim half uur. Haal na een half uur de pan uit de oven. De pan is nu ingebrand en heeft ook een andere kleur gekregen (iets bruiner)
Jongerius Geplaatst op 12/18/2020

Tikfoutje in uw tekst, onder RVS:
RVS en zout zijn geen vrienden van elkaar. Doe daarom pas zout in de pan als het water kookt. Zo kan het zout niet naar de bodem zaken.

Het laatste woord moet "zakken" zijn.

Laat een reactie achter