DIY: zelf mayonaise maken

Geplaatst door Chris van Vossen op 06 Mei 2015
Deel dit item: Rubriek:

Mayonaise, mijn favoriete saus! Maak hem nu heel makkelijk zelf met dit simpele diy-mayo recept!

Mayonaise maken

Bij friet, als basis voor de slasaus, of gewoon lekker bij snacks: mayonaise is echt een lievelingssaus. Mayonaise koop je meestal in een pot of tube. Toch is dat raar, omdat mayonaise maken helemaal niet moeilijk is! Zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder, voller van smaak én het past in de huidige tendens van zelf koken en bereiden. Stroop je mouwen maar op: we gaan zelf mayonaise maken.

Zelf mayonaise maken

Voor het zelfmaken van mayonaise heb je niet zoveel ingrediënten nodig. De basissamenstelling van mayonaise bestaat uit: eidooiers, mosterd, olie, azijn of citroensap en peper & zout. Je kunt de zelfgemaakte mayonaise nog verder veredelen met andere ingrediënten, zodat je zelf heel gemakkelijk knoflooksaus, cocktailsaus of remouladesaus kunt maken.
 

De ingrediënten van mayonaise

- 2 eidooiers (dat wordt dus eieren splitsen)
- 1 theelepel mosterd (liefst die hele sterke mosterd)
- 300 ml zonnebloem olie (olijfolie mag ook, hoor;) )
- 10ml azijn of citroensap (ik vind de versie met azijn lekkerder)
- zout en peper


Mayonaise maken

De belangrijkste regel bij het maken van mayonaise is dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn. Of allemaal koud, of allemaal op kamertemperatuur. Zijn er verschillen in de temperatuur, dan zal het mengsel in de schift schieten. 

- Roer in een grote mengkom de azijn (of citroensap) met de mosterd en wat peper en zout door elkaar. 
- Scheid de eieren en gebruik de eidooiers. Doe deze in de kom bij het mengel. Het eiwit kun je bewaren en gebruiken voor bijvoorbeeld Pavlova.
- Pak een garde erbij en klop de eierdooiers door het mengsel van de azijn en mosterd. Is het mengels goed gemengt, dan is het tijd om de olie erbij te nemen. 
- Giet in dunne straal de olie bij het mengsel. Blijf kloppen terwijl je de olie erbij giet! Naarmate er genoeg olie gebruikt is, zal het mengel steeds dikker worden. Hoe dik het mengels moet worden, hangt helemaal van jou af. Ben je tevreden met een dunne mayonaise, dan stop je met de olie, zodra het mengsel direct van de garde afglijdt. Ben je meer het persoon voor een dikke lobbige mayo, dan gebruik je alle olie.
- Proef de mayonaise. Is deze te olie-achtig, dan kun je ervoor kiezen om er meer azijn aan toe te voegen. Proef ook even of de mayo zout genoeg is.
- Giet de zelfgemaakte mayonaise in een afsluitbare voorraadpot. De mayonaise is dan een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Nog geen reacties
Schrijf de eerste!


Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NAAR BOVEN