Gratis retourneren geen extra kosten
Gratis verzending in NL
De beste kwaliteit met wettelijke garantie
Bestel nu, betaal later
8,2
Tips & Tricks: Scandinavisch interieur

Tips & Tricks: Scandinavisch interieur

0 reactie minuten lezen
De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich door de combinatie van design en functionaliteit. De drie peilers van deze woonstijl zijn: functionaliteit, eenvoud en schoonheid. Volgens Ikea’s Communicatie en Interieur Design Manager Craig Ritchie. Hoewel het eenvoudige ontwerp van de artikelen overheerst, wordt er bij deze woonstijl vaak strakke lijnen gebruikt.

Wat kenmerkt de Scandinavische woonstijl?

Scandinavische interieurs worden steeds meer gewaardeerd. Ook in Nederland. Juist het gebruik van natuurlijke materialen (voor namelijk hout), het design en de functionaliteit zijn erg geliefd. 

Net als alle andere interieur stijlen, is de Scandinavische stijl niet onder te brengen in een blok. De stijl is de laatste jaren gevormd door invloeden en ideeën van over de gehele wereld. Van het volkse en landelijke gevoel tot en met de minimalistische design: het Scandinavische interieur is een gebalanceerde verzameling van natuurlijke materialen, gebruik van design (strakke lijnen) en functionaliteit. Juist deze combinatie maakt dat deze woonstijl gemakkelijk is toe te passen in vele interieurs.

Creëer zelf de Scandinavische look! 

Hout op de vloer en in de kachel

In Scandinavische interieurs wordt hout niet alleen maar gebruikt voor vloeren, maar ook voor het verwarmen van de woning. In de Scandinavische landen is het in de winter flink kouder dan in Nederland. 

Elke woning is dan ook voorzien van een grote kachel, al dan niet bekleed met (spek)steen, zodat de warmte langer wordt afgegeven. Voor de optimale Scandinavische feeling, is het noodzakelijk dat er een (hout)kachel aanwezig is het interieur. Voor een simpele touch kunnen er ruwe boomstronken naast de kachel gelegd worden, voor een basic look. 

Licht, licht en nog eens licht

Een Scandinavisch interieur is niet compleet zonder lichte ruimtes. In de Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden en Finland) wordt het in de winter geen eens licht overdag. Daarom worden de ruimtes voorzien van lichte en basic kleuren, zodat het licht gevangen wordt in een ruimte. Daarnaast zorgt een witte ruimte voor een zekere frisheid. Een lichte kamer ziet er altijd opgeruimder uit dan een donker hol. 

Naast wit, wordt een neutrale grijs ook veel gebruikt in een Scandinavisch interieur. Het grijs kan gebruikt worden als contrastkleur van het wit. Let er wel op dat het grijs niet te dominant wordt en dat het alle aandacht trekt.

Accent kleur

Hoewel wit rust brengt in een interieur, is het nooit verkeerd om een contrastkleur te gebruiken. Juist een subtiele toevoeging van een kleur kan een enorm effect geven. Voor het aanbrengen van accentkleuren zijn woonaccessoires de ideale middelen. Kies voor uitgesproken woonaccessoires om het interieur een touch te geven. 

De kleuren die gebruikt kunnen worden zijn: koper, geel, blauw, groen en rood. Om extra warmte in het interieur te gebruiken, kan er gekozen worden voor diepe kleuren, zoals: paars en diep rood. 


Natuurlijke materialen

In een Scandinavisch interieur word er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, koper, wol, marmer, stoffen en textiel. 

Een houten vloer is een pre in een Scandinavisch interieur. Kies voor lange en brede planken om de ruimte langer en breder te maken. Het hout moet licht gebleekt of verweerd zijn. 

Voor het kiezen van stoffen, kan er gekozen worden uit wol, kokos, zeegras en sisal. 


Raambekleding

Als raambekleding kan er gekozen worden uit lichte materialen, zoals katoen. Dit zorgt voor een diffuus en licht verduisterd effect, terwijl het licht niet geheel buiten gehouden wordt.