Ventileren in huis

Geplaatst door Chris van Vossen op 01 Mei 2015
Deel dit item: Rubriek:

Veel woningen zijn nog niet voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem en zijn dan ook aangewezen op natuurlijke ventilatie. Maar wat houdt het ventileren van de woning in en in het bijzonder hoe hoe pak je het aan als je huis geen mechanische ventilatie heeft.

Het belang van ventilatie in huis

Ventilatie in huis is van groot belang. Zonder ventilatie veranderd een huis in een dompe, onfrisse en vochtige ruimte, waarin niet te wonen is. Wanneer je in de badkamer geen ventilatie hebt, dan merk je dat tijdens het douchen de ruimte vol is met waterdamp en dat de lucht klam aanvoelt. In mindere mate gebeurt dit ook in een huis waarin geen ventilatie aanwezig is. Je kunt jouw woning op twee manieren ventileren, op een mechanische of natuurlijke manier. De woningen die gebouwd zijn voor 1975 zijn meestal niet voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. 

Nieuwe woningen daarintegen zijn meestel wel voorzien van zo'n systeem. Deze woningen zijn ook beter geisoleerd, waardoor er bijna geen natuurlijke ventilatie kan voorkomen in een dergelijke woning.

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie houdt in dat de lucht in huis ververst wordt door een luchtsysteem. In jonge woningen is er in bijna elke ruimte wel een ventilatierooster te zien. De onfrisse lucht wordt opgezogen door het ventilatiesysteem en nieuwe frisse lucht wordt weer in de woning geblazen. Dit zorgt ervoor dat de woning altijd voorzien is van frisse lucht, zonder dat het raam open hoeft te staan.
 

Wat is natuurlijke ventilatie?

Als een woning voorzien is van veel kieren en een minder goede isolatie, dan is de woning vanzelfsprekend voorzien van natuurlijke ventilatie. De frisse lucht kan gemakkelijk door de kieren en naden naar binnen gaan, zodat de luchtkwalitiet in huis verbeterd wordt. Echter zit hier ook direct het grootste nadeel aan. In de winter kan je dan ook last hebben van een vervelende trek in huis. Natuurlijke ventilatie creeër je ook door een raam open te zetten.

Tips voor een schone lucht in huis

Schone lucht zorgt voor een prettige woonomgeving en is van belang voor de gezondheid én het woongenot. Hieronder hebben we een aantal tips onder elkaar gezet voor frisse lucht in huis.

  • Ben je een roker? Rook dan je sigaret buiten. Sigarettenrook is een echte aanslag voor de frisse lucht in huis.
  • Laat ventilatieroosters altijd open.
  • Zet klepraampjes open als je thuis bent, zeker als je een houtkachel brand.
  • Zorg voor een goede luchtdoorstroming in huis.
  • Zorg voor extra ventilatie in de badkamer en keuken, bijvoorbeeld met een afzuigkap in de keuken of een ventilator in de badkamer.
  • Zijn je kozijnen toe aan vervanging? Ga dan voor kozijnen met ventilatieroosters.

Luchten

Bij het luchten zet je de ramen tegen elkaar open, zodat er veel frisse lucht naar binnen kan. Zo word de vuile lucht snel afgevoerd. Zeker na het slapen is het belangrijk om flink te luchten op de slaapkamer, maar ook na het douchen is het nooit verkeerd om te luchten. De luchtkwaliteit verbeterd en je geeft schimmels geen kans!
 


Nog geen reacties
Schrijf de eerste!


Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NAAR BOVEN